گزارشات

۱۹ خرداد ۱۳۸۹

نشست نقد و بررسی کتاب «نمایش درمانی» عصر روز گذشته 18 خرداد در کتابخانه تئاتر شهر برگزار شد. مجید امرایی، نویسنده کتاب، معتقد است، نمایش درمانی یکی از شیوه‌های درمان‌های غیردارویی موثر در بهبود بیماران روحی و روانی است. به گزارش سایت خبری دراما محله این نشست با رونمایی کتاب «نمایش درمانی» توسط دکتر محمدرضا خاکی، مترجم و مدرس دانشگاه تربیت مدرس ، مجید امرایی، نویسنده کتاب و دکتر "علی‌حسین سازمند" استاد دانشگاه و ناشر کتاب آغاز شد.

در ابتدا امرایی توضیحاتی درباره مراحل نوشتن این کتاب ارایه کردو افزود: این اثر حاصل هفت سال تلاش تئوری و عملی من و تیم درمان بیمارستان روانپزشکی سعادت آباد است.

وی ادامه داد: طی این هفت سال در این مرکز به درمان مصدومان بازمانده از جنگ به شیوه نمایش درمانی پرداختیم. تحقیقی که در مسیر پرتلاطم به انجام رسیدن خود با موانع بسیاری روبه رو بود ولی به ثمر نشست.

امرایی توضیح داد: در این پژوهش به وضوح ثابت شد که نمایش درمانی به عنوان درمانی غیردارویی علاوه بر موثر بودن در ابعاد آموزشی، تربیتی و اخلاقیتاثیرات شگرفی بر کاهش علایم رفتاری و گفتاری و علایم بالینی مراجعان خواهد داشت.

وی گفت: هدفم از عرضه این اثر معرفی بیشتر شیوه نمایش درمانی به عنوان روشی موثر در درمان عارضه‌های روحی، روانی و گسترش آن در سطح مراکز توانبخشی تربیتی، آموزشی و اصلاحی است که با روش‌های مختلف تئوری و عملی ارایه شده است.

به گزارش دراما محله امرایی اضافه کرد: در این کتاب سعی شده تا با استفاده از آرا و نظرات نویسندگان و پژوهشگران مطرح در رشته نمایش درمانی و روان‌شناسی به بررسی و تاثیر نمایش درمانی در درمان عارضه‌های روحی، روانی و آموزش تکنیک‌های آن توجه شود.

وی توضیح داد: در این کتاب علاوه بر ذکر برخی از تعاریف، مفاهیم کلیدی و ارکان اصلی نمایش درمانی، مراحل درمان و ساز و کارهای مختلف به همراه تکنیک‌های متعدد و اثرات آنها مورد بررسی قرار گرفته و به برخی از اختلالات روانی که با نمایش درمانی، قابل درمان است، اشاره شده و نمونه‌های عملی نیز از جلسات نمایش درمانی ذکر شده است.

در ادامه، سازمند این کتاب رااثری نو و جدید دانست و تشریح کرد: نمایش در جهت درمان بسیار مفید و موثر است. علاوه بر هنرمندان، روان‌شناسان، روان‌پزشکان و دانشجویان می‌توانند از این کتاب استفاده کنند.

وی معتقد است، یکی از جلوه‌های نمایش، نمودن آن چیزی است که می‌خواهیم باشیم و وقتی آن شدیم دیگر نیازی به نقش بازی کردن نیست ما در زندگی برای آنچه دوست داریم بازی و تمرینی داریم به عنوان نمایش.

در ادامه خاکی گفت: در عرصه تئاتر کتاب‌زیادینداریم که از زوایای مختلف هنر تئاتر را مورد نقد و بررسی قرار داده باشد مثل درمان، این در حالی است که این موضوع سال‌ها است که شناخته شده.

وی افزود: تئاتر برای توسعه نیازمند تلاش است. هر چه این تلاش گسترده‌تر باشد امکانات با فهم بیشتری درک می‌شود و به جنبه‌های دیگر هم پرداخته می‌شود.

خاکی تلاش نویسنده کتاب «نمایش درمانی» را ستود و توضیح داد: پی‌گیری و وارد شدن به مرکز روانپزشکی کار ساده‌ای نیست. خوشحالم علاقه‌مندانی وجود دارند که به این موضوعات می‌پردازند.

وی اهمیت این کتاب را در بخش‌های عملی آن دانست و گفت: نیازمندی به این موضوع در جامعه ما حس می‌شد. به اعتقاد من رشته نمایش درمانی به اندازه خود تئاتر قدمت دارد. تئاتر در خدمت علم روانشناسی است و می‌تواند در جهت درمان موثر باشد.

در پایان این نشست جواد تولمی، مدیر کتابخانه تئاترشهر با اهدای جوایزی از سخنرانان تشکر کرد. چیستا یثربی قرار بود در این نشست حضور داشته باشد که به دلیل مشغله کاری نتوانست خود را به این جلسه برساند.

کتاب «نمایش درمانی» در شمارگان 2000 نسخه و با قیمت 3600 تومان از سوی نشر دانژه به چاپ رسیده است. امرایی پیش از این کتابهای شناخت شخصیت های شاهنامه ، طرح جامع اطلاعات آماری تئاتر شهرستانها ،غم نامه رستم وسهراب ،آقای فلانی خانه پلاک 9 را منتشر کرده است امرایی در حال حاضر کتاب اولین ها در تئاتر ایران را در حال نگارش دارد .