اخبار

۲۳ اسفند ۱۳۹۱

گلایه هنرمندان تئاتر از وضعیت این حوزه همچنان ادامه داد

در حالی که تنها چند روز به پایان سال مانده اعتراض هنرمندان تئاتر به آنچه سوء مدیریت در عرصه معاونت هنری و اداره کل هنر های نمایشی مطرح است همچنان ادامه دارد پیش از این هنرمندانی چون جمشید مشایخی / بهزاد فراهانی / حسین کیانی / محمد یعقوبی / رویا افشار / حسین پاک دل / علی سرابی / حمید نعیمی // علیرضا دهقانی / حمید مرادی / علی رفیعی /داریوش مودبیان/ داریوش ارجمند / رحمت امینی / نیما دهقان / سهراب سلیمی/ مجید امرایی / رویا تیموریان / امیر دژاکام و دهها هنرمند دیگر از وضعیت نابسامان تئاتر گلایه کرده اند اما حکایت امیر آتشانی / امیر دژاکام / چیستا یثربی و حسینی مهر از نوع دیگری است . این در حالی است که ظرف چند روز گذشته برخی از هنرمندان تئاتر صحنه ای و خیابانی در اعتراض به عملکرد مدیریت هنری و تئاتری در مرکز هنر های نمایشی تجمع کرده بودند و خواستار پاسخگویی مدیران هنری شدند ،این اتفاقات در شرایطی رخ می دهد که ظرف 20 ماه گذشته بیش از 25 مدیر هنری به آنچه نابسامانی در حوزه هنر عنوان شده است از سمت های خود استعفا کرده اند اما امیر آتشانی یکی از هنرمندان تئاتر که در جشنواره استانی داور بوده است از پرداخت نشدن دستمزد داوری‌اش گله کرد است .
آتشانی به خبرنگار بخش تئاتر خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، گفت: شهریور ماه امسال یکی از داوران جشنواره تئاتر استان مرکزی بودم اما از آن زمان تا کنون دستمزد داوری‌ام پرداخت نشده است.

این نمایشنامه نویس متذکر شد:این فقط مشکل من نیست بلکه حدود هشتاد نود نفر از بچه‌های تئاتری به عنوان داور استانی یا منطقه‌ای با این جشنواره‌ها همکاری داشته‌اند ولی هنوز حق الزحمه شان نگرفته‌اند.
آتشانی یادآور شد: دی ماه امسال ما را به تئاتر شهر دعوت کردند اما در همین برنامه با عده‌ای از دوستان تسویه حساب کردند و با عده‌ای دیگر تسویه حساب نکردند و این رفتار توهین آمیزی بود. به ویژه این اتفاق در مورد بچه‌های کادر اداری مرکز هنرهای نمایشی افتاد.
او با اشاره به پیگیری‌های این هنرمندان با مدیر اداره کل هنرهای نمایشی افزود:مدام امروز و فردا کردند در حالیکه سال دارد تمام می‌شود.
امیر آتشانی در پایان گفت: مبلغ دستمزد من کم است اما دوستانی هستند که در سه چهار جشنواره استانی داوری کرده‌اند و هنوز دستمزدشان را نگرفته‌اند.
به گزارش ایسنا،‌ دو روز پیش نیز تعدادی از هنرمندان تئاتر در اعتراض به پرداخت نشدن دستمزدشان در دفتر مدیر اداره کل هنرهای نمایشی تجمع کردند.

چیستا یثربی در انتقاد از پرداخت نشدن دستمزدهای اهالی تئاتر بعد از یک‌سال، گفت: چرا باید شرایطی فراهم کرد که بی بی سی و من و تو کاسه داغ‌تر از آش شوند و از مشکلات تئاتر ایران بگویند.
به گزارش خبرنگار مهر، با توجه به تسویه نشدن معوقه‌های هنرمندان تئاتر از ابتدای سال 91 و پاسخگو نبودن مسئولان در قبال اعتراض جامعه تئاتری، تعدادی از اهالی تئاتر در روزهای آخر سال از لحاظ مالی با مشکل روبه‌رو شده اند و به همین دلیل روز گذشته تعدادی از هنرمندان معترض مقابل ساختمان مرکز هنرهای نمایشی تجمع کرده و خواستار پرداخت اقساط معوقه نمایش‌هایشان شدند.
روز گذشته مهدی شفیعی معاون مالی و اداری اداره کل هنرهای نمایشی قول مساعدداد که امروز 22 اسفند ماه معوقه‌های نمایش‌هایی که نیمه اول سال روی صحنه رفته اند به طور کامل تسویه شود اما طی تماس‌هایی که خبرنگار مهر با برخی از هنرمندان گرفت مشخص شده که تا لحظه انتشار این گزارش به طور کامل با این نمایشها تسویه نشده و تنها نیمی از اقساط پرداخت شده است. این در حالی است که هنوز تکلیف اقساط پرداخت نشده نمایش هایی که نیمه دوم سال روی صحنه رفته‌اند، مشخص نیست.
چیستا یثربی که اوایل مهرماه نمایش "نزدیک‌تر" را در سالن سایه مجموعه تئاتر شهر روی صحنه داشته است در این‌باره توضیح داد: متاسفانه در طول 5 ماه گذشته من فقط توانستم مبلغ 5 میلیون و 800 هزار تومان را که پول گیشه بوده است، دریافت کنم و تا امروز هیچ هزینه دیگری به من پرداخت نشده است. این مبلغ نیز همان ابتدای دریافت، خرج دکور و صحنه نمایش شد. متاسفانه برخی مسئولان حتی حاضر به پاسخگویی نیز نیستند و تلفنشان را هم جواب نمی دهند.
وی ادامه داد: لااقل افرادی مثل حسین مسافر آستانه، حسین پارسایی و مجید شریف‌خدایی اهل تئاتر بودند و دغدغه های هنرمندان را درک می کردند. اما مسئولان جدید چون تئاتری نیستند نمی‌دانند اهالی تئاتر نمی‌توانند شب عید بدون پول باشند و باید اجاره خانه هایشان را بدهند. چرا شبکه هایی مثل "بی‌بی سی" و "من و تو" باید برای ما کاسه داغ تر از آش باشند و اعلام کنند که قشر تئاتری در ایران جزو محروم ترین و فقیرترین اقشار جامعه هستند.
این کارگردان عنوان کرد: چگونه می‌توان پول بیت‌المال را صرف مسافرت‌های بی‌دستاورد کرد اما نمی‌توان حق گروه‌های تئاتری را داد؟ اگر این افراد می‌خواهند از گروه‌های پیشین فقط مسافرت های خارجی رفتن را یاد بگیرند باید نکات مثبت عملکردشان را هم مدنظر قرار دهند. من نمی‌گویم که این مدیران حسن ظن ندارند اما انتظار دارم که در دوران مسئولیتشان حق هنرمندان را از دولت بگیرند.
یثربی توضیح داد: من مرداد ماه داور جشنواره صاحبدلان بودم اما هنوز هیچ پولی بابت این کار دریافت نکرده ام. اگر این مدیران نمی‎توانند هزینه‌هایی را که حق هنرمندان است تقبل کنند پس چرا جشنواره برگزار می‌کنند. متاسفانه من دیگر نمی توانم جواب بازیگران و عوامل گروهم را بدهم. صاحبخانه وسایل بازیگر من را بیرون ریخته چون او نتوانسته به موقع اجاره اش را پرداخت کند. چرا قول دروغ به هنرمندان می دهند در صورتی که نمی توانند آنها را عملی کنند.
محسن حسینی که اوایل سال گذشته نیز در دو نمایش "سیاست خواجه" و "راهزنان"حضور داشته است و هنوز نتوانسته موفق به دریافت دستمزدش شود در این باره گفت: متاسفانه تئاتر ایران تئاتری ورشکسته است و من نمی‌دانم در این شرایط چه اصراری به تولید وجود دارد. اگر مدیران ما قادر نیستند حقوق اهالی تئاتر را پرداخت کنند بهتر است که تئاتر برای مدتی تعطیل شود.
وی در پایان تاکید کرد: تئاتر ایران به اعتبار هنرمندانش معتبر شده است اما اعتبار بخشیدن به یک تئاتر ورشکسته چه اهمیتی می تواند داشته باشد. در سینما و تلویزیون هیچ گاه از این اتفاقات روی نمی دهد و همه هنرمندان طبق قرار دستمزدشان را به موقع دریافت می کنند. این بی عدالتی ها فقط مخصوص تئاتر است. بودجه 15 میلیارد تومانی تئاتر ما کجاست و چرا مدیران پیگیر این قضیه نیستند.
امیر دژاکام با گلایه از پرداخت نشدن بیش از نیمی از مبلغ قرارداد نمایش "ساقی" بعد از گذشت شش ماه عنوان کرد تا تسویه نشدن این بدهی نمایشی را روی صحنه نمی‌برد.
دژاکام در توضیح بیشتر مشکلات پیش‌آمده در پرداخت مبلغ قرارداد نمایش‌اش به خبرنگار مهر گفت: متاسفانه بعد از گذشت شش ماه هنوز نیمی از مبلغ قرارداد نمایش "ساقی" به من پرداخت نشده است. مبلغی که به گروه داده شده تنها هزینه ساخت دکور و برخی خرج‌های اولیه شده است اما هنوز نه من و نه بچه‌های گروه نتوانستیم دستمزدمان را دریافت کنیم.
این استاد دانشگاه عنوان کرد: البته اینطور نیست که مرکز هنرهای نمایشی نخواهد پول ما را بدهد چون همه می‌دانیم که با کمبود بودجه در تئاتر روبه‌رو هستیم و باید سختی‌ها را تحمل کرد اما بی‌انصافی است که بچه‌های گروه من بعد از این همه مدت نتوانند به حق خود برسند. تا حق بازیگرانم را نگیرم اعصابم راحت نمی‌شود چون متاسفانه من هنوز به همه عوامل گروهم بدهکارم.
وی افزود: حتی شورای حمایت نیز مبلغی کمتر از هزینه‌ای که شورای ساخت برای این نمایش تصویب کرده بود برای این نمایش در نظر گرفته است اما از طرف مرکز هنرهای نمایشی اعلام شده که نمایش "ساقی" مورد حمایت کامل این انجمن قرار گرفته است.
این کارگردان تئاتر تاکید کرد: ترجیح می‌دهم تا مشخص نشدن وضعیت دستمزدهای گروه و تا پرداخت نشدن مبلغ بدهی کار تازه‌ای را روی صحنه نبرم بنابراین در سال 92 کار تازه‌ای نخواهم داشت.
دژاکام درباره دیگر فعالیت‌هایش گفت: مشغول بازی در مجموعه تلویزیونی "معمای شاه" به کارگردانی محمدرضا ورزی هستم. در این مجموعه تلویزیونی علاوه بر ایفای نقش مهرداد که یکی از مردم هنرمند جامعه در زمان شاه است، بازیگردان کار نیز هستم.
نمایش "ساقی" تابستان امسال با بازی اصغر همت، شکرخدا گودرزی، امیریل ارجمند، محبوبه بیات، نادیا فرجی و ... در سالن اصلی تئاتر شهر روی صحنه رفته بود.